WordPress

In dit artikel zullen we je uitleggen wat WordPress is en waarom we dit zeker aanraden.

Wat is WordPress?

WordPress is het populairste content management systeem(cms) ter wereld. WordPress is een programma waar je een website, webshop of blog mee kan creëren en beheren zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Je hebt zelf dus geen ervaring van codes of web designer nodig om aan je website te kunnen werken.

Omdat WordPress zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is wordt het tegenwoordig enorm veel gebruikt. Sterker nog, minstens 30-40% van alle websites wereldwijd gebruikt WordPress. Wat heel veel is want er zijn uiteraard veel verschillende softwares/programma’s om websites te beheren.

Waarom WordPress?

Om te beginnen is WordPress gewoonweg heel gemakkelijk en gebruikersvriendelijk om een site mee op te bouwen. Mede door de stappen op onze website kan een beginner die hier 0% kennis van heeft een mooie website maken. Ook door de kant en klare themplates (thema’s) en plugins die je kan gebruiken. Je hoeft zelf dus niet een nieuwe website van 0 te gaan creëren.

Je kiest een thema die je zelf goed vind passen bij de website die je wil maken en je kan beginnen met je website verder op te bouwen. Als je dan nog je blog berichten en pagina’s aanmaakt heb je een website met een mooi thema en berichten. Uiteraard moet je dit nog verder uitbreiden door op een regelmatige basis nieuwe artikelen te posten als je organisch bereik wil krijgen naar je website.

Hoe werkt het?

We gaan even kort een aantal onderwerpen overlopen:

  • Thema’s
  • Editor
  • Plugins

WordPress thema’s

Het thema van je website is je design en uiterlijk van je website. Zorg er dus voor dat je thema past bij de website die je wil maken. Je kan altijd van thema veranderen, maar we raden je wel aan om dit zo weinig mogelijk te doen. Dit kan je doen door in je wordPress dashboard naar weergave te gaan, dan naar thema’s en vervolgens naar nieuw thema toevoegen.

Wil je een webshop opstarten in plaats van een blog? Dan moet je bij thema’s naar een E-Commerce thema zoeken. Er zijn meer dan genoeg gratis thema’s waar je mee kan gaan werken. Maar uiteraard zijn er ook betalende thema’s. De betalende thema’s zullen meer opties hebben dat je kan instellen en gebruiken. Maar dit is zeker geen vereiste om een goed draaiende website/webshop op te bouwen.

WordPress editor

Met de WordPress editor kan je nieuwe pagina’s en blog berichten aanmaken en vorm geven. WordPress heeft 2 soorten editors. Namelijk de visual editor en de HTML editor. Tenzij je de nodige kennis van codes hebt raden we je af om de HTML editor te gebruiken. Dit maakt het je alleen maar onnodig moeilijker.

De visual editor is simpel om te gebruiken en dus zal je hier snel mee weg zijn. Als je met Word kan werken zal je hier geen problemen mee ervaren.

Plugins

Plugins kan je vergelijken met een handige tool. Een plugin is een aanvulling op een computerprogramma zoals WordPress. Door plugins te gebruiken zal je meer mogelijkheden en opties krijgen/ kunnen toepassen.

Een voorbeeld hiervan is de inhoudsopgave vanboven op elke pagina op onze website. Dit is een plugin dat je kan instellen om een mooi overzicht te krijgen en om de bezoekers gemakkelijk te kunnen laten navigeren naar hetgeen waar zij naar op zoek zijn.

Is WordPress gratis?

Het antwoord is jaa. Technisch gezien is het volledig gratis en kan je dus een website/blog geheel gratis opstarten en onderhouden. Je krijgt dan een gratis subdomein toegewezen. Als wij een subdomein van WordPress zouden gebruiken zou onze domeinnaam Marketingvooriedereen.wordPress.com heten.

Dit is perfect voor als je een simpele blog of website wil maken. Maar als je een grotere website met veel organische bezoekers wil krijgen, of als je producten wil promoten/verkopen met je website is dit niet aangeraden.

Dan raden we je aan om een domeinnaam en een webhosting aan te kopen. Hierdoor zal je je eigen domeinnaam kunnen kiezen en zal er zoals hier geen WordPress tussen je domeinnaam staan. Je kan een domeinnaam bij WordPress zelf aankopen, maar wij raden je niet aan om je domeinnaam hier rechtstreeks te kopen. De prijzen voor domeinnamen kan je immers goedkoper vinden. Neostrada is hier een voorbeeld van.

Heb je graag wat meer informatie over hoe je een website moet opstarten? In ons artikel ” Een website maken” leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen om een website op te kunnen starten, waar je op moet letten en hoe je WordPress moet installeren op jouw website. Bekijk je liever video’s waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je een succesvolle website moet opstarten? Lees dan het artikel ” Affiliate marketing